luni, 16 mai 2011

Actele nelegale intocmite de autoritati

In urma unui control efectuat de catre Politie, ARR sau CNADR cu privire la respectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice si la legalitatea documentelor aflate la bordul  autovehiculelor oprite in trafic se constata de catre agentii constatatori a institutiilor amintite mai sus ca persoana verificata incalca aceste prevederi.
Urmare a acestor constatari agentul aplica in baza legii sanctiunea. Pana aici totul se desfasoara in spiritul legii si in spiritul aplicarii acesteia in scopul prevenirii accidentelor in cazul  nerespectarii normelor privind circulatia pe drumurile publice si a celor privind respectarea timpului de odihna in cazul controalelor ARR. 
Persoana impotriva careia s-a aplicat amenda are dreptul in baza art. 31 din OG 2/2001  privind regimul juridic al contraventiilor, modificata sa depuna contestatie in termen de 15 zile de la comunicare la Judecatoria din circumscriptia locului unde s-a savarsit presupusa contraventie. 
In urma inregistrarii contestatiei pe rolul Judecatoriei se formeaza un dosar al carui curs  depinde in mare masura de probele pe care le aduce petentul in favoarea sa si de modul corect in care institutia intimata (IPJ, ARR sau CNADR) inteleg sa-si apere interesele si sa sustina in instanta procesul verbal intocmit de catre personalul ei cu atributii de control. In acest context nedepunerea de catre intimata la dosar a unui act din care sa reiasa ca la intocmirea PVCC contestat s-au folosit aparate verificate metrologic sau aparate PAD, in cazul rovinietei, astfel cum este prev. de OMTI 769/2010 sau O FOTOGRAFIE din care sa reiasa clar data si ora controlului asupra autovehicolului surprins conduce la afirmarea unui dubiu privind savarsirea faptei contraventionale in forma in care a fost retinuta, dubiu pe care Judecatoria nu il poate inlatura motivat si de aceea va trebui sa-l recunoasca ca operand in beneficiul celui acuzat si va face aplicarea principiului in dubio pro reo.  Pe  intelesul tuturor, acest principiu arata ca: dubiul profita petentului.
Asadar, nu este suficient ca o institutie sa aplice o sanctiune in baza unui act normativ pentru incalcarea prevederiilor legale si este foarte important ca cele afirmate in procesul verbal  sa poata fi probate.

Cristi Taras
mai 2011

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu