luni, 16 mai 2011

Permisele de conducere si condusul fara minte

De fiecare data in week-end auzim ca s-au intamplat cel putin 3 accidente pe DN1, 2 pe E60 la Arad si cate unul prin Bucuresti, dimineata la ora 3 cand a iesit cocalarul beat - rupt din club si a dus-o pe iubita lui acasa cu 140 km/h direct prin Fantana Miorita sau pe Splaiul Independentei la Unirea cu un plonjon mortal in Dambovita.
Stam si ne minunam ca Politia nu si-a facut treaba, ca drumurile in Romania sunt proaste, dar oare instructorul care i-a scolit pe astia le-a explicat ce raspundere ai cand te urci pe scaunul din stanga a autovehicolului? Oare astia, soferii vitezomani gandesc inainte si dupa consumul de alcool, inainte si dupa ce calca pedala de acceleratie?
Din punct de vedere stiintific, si clar, nu vreau sa fac prin asta eu vreo descoperire, in momentul accidentului timpul incetineste, iar participantul la accident are timp sa ia cele mai bune decizii, insa daca, gandirea autorului evenimentului rutier este alterata de alcool sau substante halucinogene....rezultatul nu mai seamana cu cel stiintific. Neuronii imbibati in alcool in loc sa actioneze strict in vederea conservarii vietii si vatamarii ocupantiilor din autovehicol sunt dilatati si inceti, iar rezultatul accidentului e de cele mai multe ori dramatic. In toata tragedia cineva este de vina. Niciodata cel care a condus...intodeauna Politia, drumurile...
Problema, dupa parerea mea incepe cu educatia, cu scoala de soferi si pe urma in formarea caracterului noului sofer cu lipsa de raspundere a conducatorului auto - de la agresivitatea in trafic, la lipsa de respect fata de ceilalti participanti - de la chestiuni elementare, privind acordarea de prioritate la intrarea intr-un drum principal, la flashurile si semnele aratate celorlalti.
Solutia: Amenda si masuri complementare de retinere a permisului de conducere si suspendarea dreptului de a mai conduce autovehicule sau dosar penal in cazul infractiuniilor la regimul circulatiei asa cum este in prezent sau o campanie de educare a tuturor participantiilor la trafic avand ca scop prevenirea accidentelor de circulatie cu amenzi mult mai severe in cazul nerespectarii regulilor de baza in ale condusului si sanctiuni complementare adecvate...in fond de-a lungul acestor articole voi incerca sa gasesc solutiile eficiente generatoare de rezultate in interesul cetateanului.
Degeaba Guvenul isi asuma raspunderea pe o lege ce a trecut prin Parlament daca nu isi produce efectele in scopul democratiei si a cetateanului roman.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu