duminică, 15 mai 2011

Despre reciclarea anvelopelor

M-am hotarat sa imi duc vechiile cauciucuri la un centru de colectare deseuri. Surpriza...nu exista asa ceva in Romania. Am inceput sa caut, desigur pe internet sa gasesc o solutie pentru noua mea problema. Exista agenti economici care colecteaza cauciucuri, dar nu ofera nimic in schimb. Or in atare situatie nu vad ca persoanele fizice sau juridice sa fie interesate sa recicleze atat timp cat nu sunt remunerate, fie si cu 2 sau 3 lei/cauciuc autoturism.
Desigur, Romania s-a gandit sa mai copieze inca o lege de la Comunitatea Europeana, sa instituie o taxa (ecotaxa) pentru fiecare anvelopa ahizitionata excluzand total o valoare a deseului similara, spre exempul fierului vechi care are o valoare de piata (0,32 USD/kg).
Surprinzator este ca anual la nivelul Romaniei se arunca cred peste 1 milion de cauciucuri, dar interesul pentru reciclare in sensul stimularii persoanelor fizice ori juridice de a preda catre centrele de colectare este zero legea fiind intocmita strict in favoarea statului si fiind dupa cum ne-am dat seama lipsita de eficienta.\
Din anvelope prin macinare se obtine pudreta de cauciuc, materie prima si secundara pentru fabricarea presurilor de cauciuc, covoarelor, componente de plastic etc., iar pretul acesteia este de cca. 1,4 - 1,5 lei/kg fara TVA.
Greutatea medie a unui cauciuc este de 7 kg ceea ce prezuma o valoare medie de 10 lei/buc pret maxim de achizitie/buc/cauciuc.
Concluzie: Pentru protejarea mediului inconjurator si o buna gestionare a deseurilor, precum si pentru stimularea reciclarii anvelopelor este necesara impunerea in circuitul civil a valorii unui cauciuc uzat.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu